Pieksa.net

Haulikkolajit

Pistooli- ja kiväärilajien lisäksi ammunnassa kilpaillaan myös haulikkolajeissa. Suomalaisen olympiamenestyksen myötä nämä tunnetaankin ehkä parhaiten suuren yleisön keskuudessa. Haulikkolajit jaotellaan ampumaradan perusteella. On olemassa puoliympyrän muotoisella radalla ammuttava skeet sekä eri trap-lajit.

Skeet ammunnassa ammutaan heitintornin lennättämiä savikiekkoja, laji on myös olympiaohjelmassa. Puoliympyrän muotoisen radan vasemmassa päässä sijaitsee korkea heitintorni ja oikeassa päässä matala. Tornien etäisyys on noin 36 metriä. Kiekot heitetään korkeasta tornista noin 3 metrin korkeudelta vinosti matalaa tornia kohti ja matalasta tornista korkeaa tornia kohti noin 1 metrin korkeudella. Kiekot lentävät aina samalla tapaa ja niiden lentonopeus on noin 90 km/h ja lentopituus 67-69 metriä. Kiekot heitetään ampujan pyynnöstä ja yhteen sarjaan kuuluu 7 yksittäiskiekkoa ja 9 kaksoiskiekkoa, jokaista kiekkoa saa ampua yhdellä patruunalla.

Skeetistä poiketen trap-lajeissa ammutaan ampujasta poispäin lentäviä kiekkoja. Trap-lajeja on neljä erilaista: trap, kaksoistrap, automaattitrap ja kansallinen trap. Trapissa kukin ampuja ampuu ampumapaikkansa edestä lähtevää kiekkoa, jonka tarkkaa lentosuuntaa tai korkeutta ei tiedä etukäteen. Kiekko lähtee välittömästi yhdestä ampujan edessä sijaitsevan heitinhaudan kolmesta heittimestä. Kiekon korkeus ja ampumasuunta vaihtelee ja osumasta saa aina yhden pisteen. Kaksoistrapissa on sama periaate, mutta heitinhaudasta heitetään samanaikaisesti kaksi kiekkoa yhden sijaan. Ampuja on ladannut aseensa kahdella panoksella ja tarkoituksena on ampua molemmat kiekot. Jos ampuja osuu molempiin kiekkoihin, saa hän suorituksesta kaksi pistettä.