Pieksa.net

Näin vähennät kilpailuahdistusta ja kehityt paremmaksi ampujaksi

2819358-man-out-hunting

Nykypäivän hektisessä maailmassa meille asetetaan paljon kovia vaatimuksia. Jokaisen pitäisi olla ulospäin suuntautunut ja sosiaalinen – hiljaisia puurtajia ei kukaan tunnu kaipaavan ainakaan työpaikkailmoituksissa. Toinen trendi on jatkuva kasvun ja tuloksen hakeminen (niin työssä kuin esim. ampumaharrastuksessakin). Vaikka moni tietääkin että jatkuva kasvu ja tehokkuuden lisääminen on loppujen lopuksi utopiaa, tuntevat monet ihmiset olevansa ikään kuin oravanpyörässä, josta on vaikea tulla pois.

Työelämän ja yhteiskunnan vaatimukset sekä ennen kaikkea jatkuva kilpaileminen aiheuttavat usein stressiä ja jopa ahdistusta. Kaikesta joutuu nykyään kilpailemaan: koulutuspaikoista, työpaikoista, asunnoista, jopa vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksista. Elämää tuntuu hallitsevan myös jatkuva kiire, joka ei lopu edes vapaa-ajalla tai lomalla, vaan silloinkin pitää ”saada aikaiseksi” ja suorittaa. Ampumaharrastuksessa paineet yltyvät usein liian koviksi, eikä rentouttavasta suoriutumisesta meinaa tulla yhtään mitään.

Suorittamisen yhteiskunta

Valitettavasti vanha agraarimaailman verkkainen elämäntahti taitaa olla peruuttamattomasti historiaa. Ehkäpä nykyinen maailma tarjoaa kuitenkin niin paljon hyviä asioita, että vain hyvin harvat olisivat oikeasti valmiita palaamaan ajassa 100 tai 200 vuotta takaisin. Tosin jotkut sinnikkään ihmiset pyrkivät aktiivisesti pitämään kiinni omasta ajastaan ja viis veisaavat ulkopuolisten odotuksista ja oletuksista. Tällainen voi onnistua joiltakin, mutta valitettavasti tavallisen mattimeikäläisen elämässä on myös paljon velvoitteita, kuten vaikkapa asuntolaina, jonka lyhennykset on hoidettava. Jotkut onnekkaat voivat tehdä työtään vain tekemisen ilosta, mutta monille meistä se on kuitenkin pakollinen asia, jonka avulla hankitaan toimeentuloa.

Kenties ammuntaan ja jopa töihin voisi silti suhtautua hieman rennommin? Vaikka kilpaileminen ja tulosten hakeminen ovatkin mukana jopa julkisen sektorin töissä (kuten esim. kuntien terveydenhoitopalveluissa), niin ainakin vapaa-aikanaan ihminen voi kuitenkin yrittää parhaansa mukaan irtautua stressistä ja kiireestä töiden jälkeen ja viikonloppuisin – sitä vartenhan vapaa-aika on olemassa. On tietysti hyvä myös muistaa erottaa toisistaan leikkimielinen kilpailu ja kisaileminen, vakavamielisestä yhteiskunnan rattaissa tapahtuvasta kilpailemisista. Toisin sanoen kesämökin ilmakkokilpailuja ei kannata ottaa turhan vakavasti.

Kuinka voisi rentoutua?

Joskus on hyvä pysähtyä miettimään ja levähtää hetkeksi. Jo pelkästään hyvä kirja voi auttaa irrottautumaan kilpailun aiheuttamasta stressistä. Kirjavinkkejä voi hakea vaikkapa kotimaisesta Kirjavinkit.fi-sivustosta, josta löytyy tuhansia erilaisia kirjoja. Kirja on varmasti yksi vanhimpia tapoja rentoutua ja päästä irti arkipäivän asioista, eikä sen tarvitse olla välttämättä mitenkään erityisen filosofinen tai syvällinen, itse asiassa hyvä dekkari tai vaikkapa Agatha Christien klassikkoromaani on mitä mainiointa ja mukaansatempaavinta luettavaa.

6505789-man-reading-book-in-coffeeshop

Kaikki meistä eivät kuitenkaan innostu lukemisesta, vaan elämään kaipaa jotakin todellista jännitystä ammunnan vastapainoksi. Silloin apu saattaa löytyä pelaamisesta. Jännittävät rahapelit nostavat mukavasti adrenaliinitasoa ja ehkäisevät stressiä sekä ahdistusta tehokkaasti. Pelaamalla nettipelejä voit irtautua kiireestä ja ainaisesta kilpailun ja suorittamisen tunteesta pokerin parissa. Eri pokeripelit ovat hyviä stressiä varten vaikkaa nissä kilpaillaan. Siellä onnettarella on osansa siinä, osuvatko napakympin arvoiset voittopotit juuri sinulle, mutta taitolajihan pokeri kuitenkin on. Ja mitä kokeneemmaksi tulet esimerkiksi pokeripöydissä yhä kasvavien panosten äärellä, voit huomata, että laji edistää hermojenhallintaa. Pokerinaaman kehittäminen voi siis olla tehokas apu kilpailustressin lievittämisessä myös ampumaradoilla.

Lomalla ei pitäisi olla kiire

Erilaisten rentoutumistapojen – olivatpa kyseessä sitten online-kasinot, kirjat, elokuvat, musiikki tai vaikkaparetkeily – lisäksi olisi varmasti myös hyvä oppia suhtautumaan viikonloppuihin ja vuosilomiin hieman eri tavalla. Olet kenties huomannutkin, että kun kesäloma alkaa, kiire ei kadonnutkaan mihinkään. Työkiireet vain korvautuivat muilla, itse tehdyillä kiireillä: pitäisi maalata aita, siivota piha, hakata halkoja, ajaa nurmikko; tietysti ampumarataa unohtamatta. Kiire ja suorittaminen ei siis kadonnutkaan mihinkään. Tässä kohtaa olisi varmasti paikallaan jonkinlainen asennemuutos, sillä lomalla ei pitäisi olla kiire mihinkään.

Mikä sitten on se resepti tasapainoiseen kilpailijan elämään, jossa ei ole jatkuvaa kiirettä, stressiä ja ahdistusta? Mitään yhtä ihmelääkettä tuskin pystyy kukaan antamaan, mutta oikeanlainen ja tasapainoinen yhdistelmä työtä, lepoa ja kiinnostavia harrastuksia ovat jo varmasti askel oikeaan suuntaan. Harrastukset ja viihde ovat tärkeä ja tasapainottava seikka, ja ne voivat löytyä yhtä hyvin pelien, elokuvien, kirjojen tai vaikka musiikin parista.